fbpx

12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady. Jest to świetna okazja, aby przyjrzeć się jej bliżej i porozmawiać o jej właściwościach.

Czekolada to nie tylko przysmak, ale również skarbnica korzyści dla naszego zdrowia. W dzisiejszym wpisie przedstawię Ci kilka powodów dla których warto jeść czekoladę (oczywiście z umiarem 😉 ). Przyjrzymy się również rodzajom czekolady oraz dowiesz się na co warto zwrócić uwagę przy jej wyborze.

Od czego się zaczęło, czyli krótko o historii czekolady

 

Odkrycie czekolady zawdzięczamy Mesoamerykanom, czyli ludom, które 3 tysiące lat temu zamieszkiwały obszar dzisiejszego Meksyku. Odkryli oni, że z ziaren kakaowca, które uprawiali, można przygotować smaczny i aromatyczny napój. Jego podstawą były ziarna kakaowca, a dla urozmaicenia smaku dodawano również, takie składniki, jak miód, wanilia czy chilli.

Pierwsze kakaowe napoje trafiły do Europy w XVI wieku, kiedy to Hiszpanie podbili Meksyk i zaczęli eksportować kakao do Europy. Pierwsze czekolady w postaci stałej pojawiły się w XVIII wieku, gdy wynaleziono proces wytwarzania czekolady poprzez rozdrabnianie, prażenie i mielenie ziaren kakaowca, a następnie mieszanie ich z cukrem i mlekiem.

Na skalę przemysłową zaczęto produkować ją w Szwajcarii, która do dziś, obok Belgii, jest producentem najlepszej jakości czekolady. 

Rodzaje czekolady

 

Obecnie czekoladę spożywamy głównie w postaci stałej. W procesie produkcji powstaje gęsta masa, która następnie jest formowana w różne kształty, takie jak tabliczki, praliny, batoniki czy trufle.

Najbardziej korzystna dla zdrowia jest czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao (powyżej 70%). Taka czekolada posiada najwięcej miazgi kakaowej, a stosunkowo mniej cukrów i tłuszczu. 

Wyróżniamy również czekoladę deserową, która także ma sporą zawartość miazgi kakaowej – w granicach 30-75%.

Kolejny rodzaj czekolady, to bardzo popularna czekolada mleczna. Tutaj w składzie znajdziemy już dużo mniej miazgi kakaowej (najczęściej 20-30%), ale za to dużo więcej tłuszczu i cukru (ok. 58 g cukru na tabliczkę!!). Przez co czekolada ta może wydawać się smaczniejsza, ale jest zdecydowanie bardziej kaloryczna i ma mniej wartości odżywczych. 

Czekolada biała (która moim zdaniem nie powinna nazywać się czekoladą) nie zawiera kakao (!), a jedynie tłuszcz kakaowy, cukier i mleko. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze czekolady?

 

  • Skład – zawsze go czytaj! I pamiętaj – im krótszy tym lepiej. Dobra czekolada ma w swym składzie miazgę, tłuszcz kakaowy, trochę cukru, ewentualnie dodatki, takie jak orzechy czy migdały. Jeżeli rozważasz zakup czekolady nadziewanej, to przeczytaj skład i zastanów, czy faktycznie warto….
  • Jakośćlepiej kupić rzadziej, ale naprawdę dobrą jakościowo czekoladę. Im więcej miazgi kakaowej tym lepiej (nie mylimy miazgi kakaowej z tłuszczem kakaowym!). Warto kupować czekolady z manufaktur czekoladowych, są dużo smaczniejsze i mają “czysty” skład.
  • Cena – wiem, że w czasie inflacji ma ona dla nas ogromne znaczenie. Niestety w tanich czekoladach skład może pozostawiać wiele do życzenia. Miazga czy tłuszcz kakaowy zostaną zastąpione w nich innymi, tańszymi zamiennikami. Dlatego podczas wyboru nie kieruj się ceną, tylko składem. Lepiej kupić mniej, niż wydać pieniądze na coś, co wcale czekolady nie przypomina. 

Kilka powodów, dla których warto jeść czekoladę

 

No to przechodzimy do sedna 🙂 Z badań wynika, że w czekoladzie znajdziemy w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynnych wpływ na nasze zdrowie. 

Po pierwsze, czekolada zawiera substancje z grupy flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powstają w wyniku procesów metabolicznych w organizmie. Flawonoidy są również korzystne dla naszych naczyń krwionośnych, ponieważ wpływają na ich elastyczność i obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Czekolada gorzka może zawierać aż 170 mg polifenoli na 100g natomiast czekolada mleczna zawiera ich około 70 mg na 100g, dlatego warto wybierać mądrze.

Po drugie, czekolada zawiera magnez, który jest ważny dla naszego układu nerwowego. Magnez wpływa na nasze samopoczucie i pomaga nam radzić sobie ze stresem. 100 g gorzkiej czekolady dostarcza ok. 50% dziennego zapotrzebowania na magnez. Tylko przypadkiem nie zjadaj dwóch czekolad dziennie, bo znajdziesz go również w innych produktach 😉

Po trzecie, czekolada zawiera kofeinę, która może poprawić naszą koncentrację i wytrzymałość fizyczną. Kofeina jest również korzystna dla naszego układu krążenia, ponieważ wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Czekolada jest również źródłem żelaza i miedzi. Żelazo to bardzo ważny składnik mineralny, który wchodzi w skład hemoglobiny, a tym samym zapewnia transport tlenu do każdej z komórek, przez co zapewnia ich prawidłowe funkcjonowanie. Miedź z kolei jest mikroelementem będącym składnikiem wielu enzymów, przez co reguluje wiele procesów zachodzących w naszym organizmie.

Czekolada jest również afrodyzjakiem. Po jej spożyciu uwalnia się neuroprzekaźnik, który odpowiada, m.in. za uwalnianie dopaminy. Dzięki temu czujemy się lepiej i wprowadzamy się w stan podobny do zakochania 🙂

Dzięki zawartości tych wszystkich związków, czekolada m.in.:

  • dodaje energii,
  • wspomaga pracę mózgu i pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
  • łagodzi stres i poprawia nastrój,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • wspomaga układ odpornościowy
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy czy zawału,
  • chroni przed chorobami neurologicznymi,
  • wpływa na stabilizację stężenia glukozy we krwi,
  • obniża ciśnienie krwi.

Jak widzisz czekolada ma wiele właściwości prozdrowotnych. Ale pamiętaj, to wszystko dotyczy spożywania czekolady regularnie, ale w niewielkich ilościach (1-2 kostki gorzkiej czekolady, powyżej 70%). Nadmierne spożycie powoduje wręcz odwrotny skutek oraz może prowadzić do nadwagi i otyłości.