fbpx

Któż z nas nie czeka z utęsknieniem na świeże pomidorki, rzodkiewkę czy ogórki. Po zimie jesteśmy spragnieni naszych krajowych warzyw. Z poniższego artykułu dowiesz się jakie owoce i warzywa warto jeść wiosną i dlaczego stawiać na sezonowość.

Dlaczego jeść sezonowe warzywa i owoce? 

Zgodzisz się ze mną, że owoce i warzywa smakują najlepiej wtedy, kiedy jest na nie sezon. Ale nie jest to jedyny powód, dla którego warto je jeść. Poniżej znajdziesz jeszcze kilka innych zalet:

  1. Zdrowie – sezonowe warzywa i owoce są pełne składników odżywczych, witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Dzięki temu, że są one zbierane w czasie dojrzewania, zawierają więcej składników odżywczych niż ich mrożone, suszone lub przetworzone odpowiedniki.
  2. Cena – sezonowe produkty są zazwyczaj tańsze niż ich mniej dostępne odpowiedniki. Ponadto, jedząc sezonowe produkty, wspieramy lokalnych rolników i przyczyniamy się do zwiększenia produkcji żywności w naszym kraju.
  3. Ekologia – sezonowe warzywa i owoce są bardziej ekologiczne. Importowane produkty wymagają długiej podróży i składowania w specjalnych warunkach, co zwiększa emisję gazów cieplarnianych i zanieczyszcza środowisko

Jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną?

Już wiemy, że jedzenie sezonowych warzyw i owoców ma wiele zalet. Z dalszej części artykułu dowiesz się, na jakie produkty warto postawić wiosną 🙂

W marcu możemy delektować się świeżą:

  • rzodkiewką, która jest świetnym źródłem witaminy C, B1, B2, B3, żelaza, wapnia, siarki, magnezu, miedzi oraz manganu. Rzodkiewki są również niskokaloryczne, co czyni je idealnym wyborem dla osób, które dbają o swoją sylwetkę.
  • cebulą dymką i szczypiorkiem, które zawierają kwas foliowy, witaminę C, B1, B2, potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy i chlor.
  • sałatą, która jest źródłem witaminy A, C, B3, E, kwasu foliowego, a także potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Zawiera także karotenoidy, polifenylokwasy i flawonoidy, które chronią przed chorobami serca i nowotworami.

Kwiecień to sezon na przepyszne pomidory. Pomidory są bogate w wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminę C, K, E oraz witaminy z grupy B. Są również źródłem karotenoidów, w tym likopenu, który pomaga chronić przed chorobami serca i nowotworami. Likopen ma także właściwości antyoksydacyjne i chroni komórki przed uszkodzeniem. Pomidory zawierają sporo potasu, który pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu oraz wpływa na pracę serca i układu nerwowego.

W maju możemy cieszyć się bogactwem zielonych warzyw. W tym okresie na targu znajdziesz:

  • ogórki, które są źródłem witaminy A, B1, B2, witaminę C oraz składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, żelazo, krzem, fosfor, chlor i siarkę;
  • szparagi białe i zielone, które zawierają duże ilości kwasu foliowego, witaminy C, E, beta-karotenu, a także w mniejszych ilościach witaminy z grupy B, wapń, fosfor, magnez, potas, sód i żelazo;
  • botwinę, która jest bogata w błonnik pokarmowy, białko, węglowodany, a także witaminę C, kwas foliowy i mikroelementy: mangan, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk;
  • szpinak, który obfituje w witaminy A, B, C, E, K, żelazo, magnez, kwas foliowy, karotenoidy;
  • bób, który zawiera spore ilości wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, miedź, witaminy C, witaminy K, witamin z grupy B, beta-karoten. Bób jest również źródłem białka, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego;
  • groszek cukrowy, który zawiera dużo białka, tłuszczów, węglowodanów a także kwasy organiczne, żelazo, mangan, jod, wapń, miedź, fosfor oraz witaminy: A ,C, E i witaminy z grupy B;
  • liście szczawiu, które są świetnym źródłem beta-karotenu; witaminy C, witaminy E oraz składników mineralnych takich jak: żelazo i wapń, a także błonnik pokarmowy i rutynę;
  • kalafior, który jest bogaty w takie składniki, jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny oraz witaminy: K, B1, B2, B6, B9, C.

W maju zaczyna się również sezon na:

  • przepyszne truskawki, które zawierają witaminy: C, A, B1, B2, B3, wapń, fosfor oraz związki żelaza, manganu i kwas elagowy.
  • rabarbar, który jest źródłem magnezu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, fosforu, witamin z grupy B, witaminy C.
  • agrest, jako bogate źródło magnezu i wapnia; zawiera również związki żelaza, miedzi, fosforu, witaminy C, witamin B1, B3 i prowitaminy A.

Jak skomponować wiosenny talerz

Jak widzisz powyższa lista jest bogata w wiele warzyw i owoców, które są bombą witaminową. Teraz pojawia się pytanie, jak te smakołyki przemycić w codziennych posiłkach. Poniżej znajdziesz kilka moich propozycji:

  • jedz więcej surowych potraw, m.in. surówki, sałatki, zastąp gotowe przekąski surowymi warzywami i owocami
  • Koktajle, smoothie – wrzucaj wszystkie owoce i warzywa, które masz pod ręką i nie zapomnij o dodatku zielonych liści,
  • kolorowy talerz – jemy oczami, więc im więcej kolorów na talerzu tym większa przyjemność z jedzenia,
  • zastąp mięso fasolą lub bobem, który również jest świetnym źródłem białka
  • kiełki do wszystkiego – do kanapek, sałatek, jako przekąska 

Jak widzisz wiosna to doskonały czas na to, aby jeść smacznie i zdrowo. Koniecznie wprowadź sezonowe warzywa do swojej diety i baw się przygotowywanie przepysznych dań.

A na co zwrócić uwagę podczas zakupu warzyw i owoców? Tego dowiesz się już wkrótce.